woensdag 17 oktober 2012

Oogst: groene tomaten

Groen, groener groenst .........
En groen zijn ze, deze laatste tomaten. Bij elkaar toch nog goed voor zo'n 3 kilo. Vanwege de lage temperatuur was de kans erg klein dat ze nog rood zouden kleuren. Er zat daarom niets anders op dan ze te plukken en ze in de vensterbank te laten kleuren of ze te verwerken. Ik heb voor het laatste gekozen.
Gelukkig zijn er volop recepten met groene tomaten te vinden. Omdat chutneys toch wel mijn favoriet zijn, is het dus een chutney geworden.

 


Het recept heb ik gevonden op de site http://www.greendelicious.nl/ 

Je hebt nodig:

  • 1240 gr tomaten
  • 250 gr sultana rozijnen
  • 250 gr rode uien
  • 250 gr elstar appels
  • 250 gr suiker
  • 300 ml appelazijn (ik heb biologische witte wijnazijn gebruikt)
  • 1 eetlepel zout

  • Je gaat alsvolgt te werk:
    1. Snijd de uien en tomaten in kleine stukjes (schil en pitjes mogen mee) en meng met het zout in een kom. Laat een nacht afgedekt staan.
    2. Snijd de volgende dag de sultanarozijnen fijn, schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd ook in kleine stukjes.
    3. Doe de suiker en azijn in een pan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Rozijn en appels toevoegen en 10 minuten laten sudderen.
    4. Doe de tomaten en uien over in een vergiet (niet afspoelen) en voeg toe aan het mengsel in de pan. Roer goed en laat één uur op laag vuur koken. Roer af en toe. Het is klaar als je een dikke, lobbige massa hebt.
    5. Maak intussen de jampotjes klaar voor gebruik. Kook ze in een ruime pan en laat ze op een schone theedoek drogen. Zet 10 minuten voor gebruik in een tot 160 graden voorverwarmde oven.
    6. Schep de chutney in de potten, sluit goed met het deksel en laat omgekeerd afkoelen.
     

    Geen opmerkingen: