zondag 24 augustus 2014

Kleurrijke salades



Afgelopen weken hebben we regelmatig vrienden en familie te eten gehad. Een salade als bijgerecht staat dan altijd vrolijk en smaakt heerlijk.

Om de salades wat "aan te kleden" heb ik in het voorjaar onder andere Oost-Indische kers, Goudsbloem en Komkommerkruid gezaaid. De bloemen van deze planten zijn namelijk eetbaar. Net als de bloemen van de courgette, de bieslook en Daslook. Er zijn er nog veel meer maar dit zijn toch wel de soorten die ikzelf gebruik. Het is belangrijk om ze zelf te kweken of om er zeker van te zijn dat de planten die je koopt niet zijn bespoten. Je gebruikt ze immers door de salade. Je kunt de bloemen het beste kort voor gebruik plukken. Lukt dit niet zet ze dan tot gebruik met de steeltjes in een glaasje water. Voor het gebruik spoel je ze voorzichtig af en laat je ze even drogen.

Naast eetbare bloemen zijn kruiden of kiemgroenten ook erg leuk om door een salade te gebruiken. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Probeer de bieslook eens niet in kleine stukjes te snijden maar laat ze wat grover. Dit geeft een leuk effect aan de salade.

Wil je meer weten over de wijze waarop je kiemgroenten kweekt dan kan je mijn artikel voor Lekker Tafelen over kiemgroenten door middel van onderstaande link lezen.

http://www.lekkertafelen.nl/kookschool/kiemgroenten-zaden-met-power

Met alleen bloemen en kruiden is een salade natuurlijk nog niet af. Je kunt er groenten aan toevoegen zoals geroosterde gekleurde tomaatjes, stukjes paprika of groenten die je op dat moment kunt oogsten zoals boontjes (wel eerst even koken), doperwtjes of geroosterde pompoen. Een uitje, wat geroosterde pijnboompitten, walnoten of pecannoten smaken ook altijd lekker door een salade. Om de salade af te maken gebruik ik dan vaak alleen een goede olijfolie.

Qua ingrediënten  kan je natuurlijk ook kiezen voor fruit zoals mango of aardbeien. Door een salade kan eigenlijk alles!




zondag 3 augustus 2014

Zomerse genoegens (recept: courgettepannenkoekjes)




Buiten de winter is dit zo'n beetje de meest rustige periode in de tuin.  Natuurlijk blijf je altijd onkruid wieden en schoffelen maar voor het overige groeit het allemaal goed door. Soms iets te goed want als je een paar dagen niet bent geweest ontdek je opeens courgettes die zelfs te groot zijn om soep van te maken maar ach, als dat het ergste is.
 
De afgelopen weken ben ik daarom wat gaan experimentern met nieuwe gerechten. Omdat de courgetteplant op dit moment de plant met de meeste productie is, heb ik me vooral hierop gericht.
Het resultaat waren heerlijke courgettepannekoekjes en een courgettesalade.
 
Gisterenavond hebben we gezellig met vrienden getafeld en heb ik de courgettesalade als bijgerecht geserveerd. Het was een goede combi met de runderstoof uit de tajine.
 
Achterover leunen heeft dan ook wel zo zijn voordelen!
 

Courgettepannenkoekjes (lunch/bijgerecht)
 
Je hebt nodig:
 
1 courgette...
1 ui
2 eieren
6 eetlepels bloem (ik gebruikte glutenvrije bloem.
Verse bieslook en peterselie
1 teentje knoflook
Peper en zout
Scheutje vloeibaar bak- en braadvet

Bereidingswijze:
Was de courgette en rasp deze. Snipper de ui en voeg samen bij de courgette in een kom. Mix in een andere kom de eieren met de bloem en voeg hieraan peper, zout en de knoflook (uitgeperst) toe. Voeg vervolgens de courgette en ui toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Knip de kruiden met een kruidenschaar of snijd deze fijn met een mesje en voeg ook toe aan het mengsel.
Vervolgens in een koekenpan een beetje vloeibaar bak- en braadvet verhitten. Schep met een soeplepel of beslaglepel een schep van het mengsel in de koekenpan en bak een voor een de courgette pannenkoekjes. Serveer de courgette pannenkoekjes met een schepje frisse tzatziki, het liefste zelf gemaakt met magere yoghurt!